След Онкодиспансера взимат главата и на шефа на Кожния

Освен смяната на управителя на Комплексния онкоцентър в Пловдив д-р Калин Калинов, на предстоящата си сесия общинските съветници ще дебатират и отстраняването на шефа на Кожния диспансер – д-р Стоян Шуманов, преди да е изтекъл договорът му за управление.

Предложението е на заместник-кмета по здравеопазването и икономиката Минко Кафтански, а за него доктор Шуманов научи от Радио Пловдив, като отказа да го коментира, преди да се е запознал в мотивите си. В материалите до общинските съветници ресорният вицекмет твърди, че има съмнения за целево и ефективно разходване на финансовите средства в лечебното заведение.

Това се установило след проверка за оценка на риска, възложена от Община Пловдив. Резултатите от инспекцията гласят още, че управителят не е осигурил задължителната система „СФУК” за финансово управление и контрол, както и че са налице неточности в осчетоводяването на финансови операции на Кожния диспансер. Говори се и за нарушения на Законите за счетоводството и за обществените поръчки, нередности при изплащането на командировъчни и допускане на предпоставки за злоупотреба с финансови средства и оборудване.

Заместник-кметът Кафтански настоява, че управителят на диспансера доктор Шуманов не е изпълнявал ефективно задълженията си и предлага отстраняването му. Ще последва избор на временен управител на здравното заведение до обявяване на конкурс за нов управител.

Настоящият шеф на Кожния диспансер коментира лаконично пред Радио Пловдив, че все още не се е запознал официално със заключенията от инспекцията. Дали той ще бъде сменен и как, ще стане ясно на сесията в четвъртък./BNR