България почита Ботев, Пловдив обсипа паметника на поета с цветя

И днес точно в 12 часа в продължение на 2 минути сирените в цялата страна оповестиха отдаването на почит към паметта на Ботев и загиналите за свободата на България.На историческия връх Околчица във Врачанския балкан щесе проведе традиционното всенародно поклонение в памет на Христо Ботев.

139-ата годишнина от гибелта на Ботев беше отбелязана с митинг-поклонение и в родния му град Калофер. С военна церемония изнесоха и знамето на Ботевата чета.

В Пловдив 2-ри юни беше почетен с поднасяне на венци и цветя  пред паметника на поета-революционер Христо Ботев в Цар Симеоновата градина.

Слово произнесе поетът и историк Йордан Велчев – носител на наградата „Пловдив” за литература за 2014. Той припомни думите на Ботев: „Не познавам нито един българин, който да не пее, когато го обидят, и да не играе, когато го опинат за ушите” и добави, че се е колебаел какво точно да  каже, защото за Ботев трябва да се мълчи, а не да се говори.

Паметта на Ботев и на загиналите за свободата на България присъстващите почетоха на колене с едноминутно мълчание. Признателни граждани, ученици и организации положиха цветя на паметника.

В церемонията участваха представителни формирования от Пловдивския гарнизон, военен духов оркестър и венценосци. Официални гости бяха областният управител Розалин Петков, кметът на Пловдив Иван Тотев, зам.-кметове, районни кметове, председателят на ОбС Илко Николов, общински съветници и депутати./BNR