Специализираният наказателен съд с първо заседание по делото срещу Гриша Ганчев

Гриша Ганчев БГНЕС

За днес в Специализирания наказателен съд е насрочено делото срещу ловешкия бизнесмен Гриша Ганчев и още осем души, подсъдими в укриване на данъци от търговия със захар. Разследването срещу тях започна преди почти три години.

Както се беше превърнало в традиция в мандата на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, акцията по задържането на част от групата, сред които беше и синът на Ганчев – Данаил, си имаше тематичното име „Захар“. След двегодишно разследване по искане на разследваните прокуратурата беше принудена или да вкара делото в съда, или да го прекрати. По спешност беше изготвен обвинителен акт. Коригиран, той беше внесен повторно само преди две седмици, а в понеделник започна призоваването на страните. Поради последния факт днес дело по същество няма как да има, защото не е спазен законовият 7-дневен срок за връчване на препис от обвинителния акт на всички подсъдими.

Според адвокати първото заседание ще бъде използвано за уточняване на процедурни въпроси, свързани с хода на самия процес. Топ подсъдимият Гриша Ганчев отива на съд освен за това, че е ръководил престъпна група за укриване на данъци, и за това, че е заплашил с убийство бившия шеф на НАП Красимир Стефанов.

Групата на Ганчев е укрила данъци за общо 711 580 лева. Схемата – търговията минавала през кухи фирми, а количествата захар не се фактурирали, но пък разполагали с всички необходими документи, за да нямат проблеми при превоза. Документите после се унищожавали, твърди държавното обвинение./BNR