Защо точно САЩ бръкнаха в кошера на ФИФА

снимка: pbs.twimg.com/media

В последните години ФИФА влиза в новините не само с налагането на правила на футболното игрище, но и с нарушаването на правила извън него. Организацията, управляваща най-популярния спорт в света, е машина за милиарди (повече финансов конгломерат, отколкото спортна организация), която редовно е обвинявана в корупционни практики.

Обвиненията в раздаване и получаване на подкупи достигна връхната си точка, след като Русия и Катар спечелиха правото да бъдат домакини на световните първенства през 2018 и 2022 г. До днес обаче сериозни действия не бяха предприемани.

Днес швейцарската полиция арестува 15 души във връзка с разследване за корупция и пране на пари на правораздавателните органи в САЩ. Сред тях има двама действащи вицепрезиденти – Джефри Уеб от Каймановите острови и Еухенио Фигередо от Уругвай. Общо деветима са футболните ръководители, а освен представителите на ФИФА са арестувани и петима маркетингови ръководители.

Тук някъде се появява въпросът защо държава, където футболът заема много по-ниско място в сравнение с американския футбол, бейзбола и баскетбола, сега ще изправи служители по върховете на ФИФА пред съда.

За да бъде даден отговор, трябва да се премине през една ретроспекция, в която, както ще стане видно, са замесени американци на всички нива.

Майкъл Гарсия

Когато ФИФА присъди домакинството на световните първенства през 2018 и 2022 г. съответно на Русия и Катар, това отприщи вълна от възмущение, недоволство и подозрения в получаване на пари под масата. Около целия процес имаше мирис на нещо нередно. Дойде и натискът върху ФИФА да покаже пред всички дали наистина е така.

За целта световната централа назначи за председател на независимата етична комисия бившия следовател от ФБР Майкъл Гарсия. Той беше натоварен със задачата да разследва избора на Русия и Катар и да изготви доклад, който след това да стане публично достояние.

Американецът прекара 19 месеца в разследване, което възпроизведе доклад от 350 страници. Какво направи ФИФА? Взе доклада, публикува скромно резюме от 42 страници и сама се оневини през ноември, отказвайки да направи публично достояние пълната версия.

Широко рекламираната от ФИФА реформа за повече прозрачност дори беше на часове от саботаж от ръководители в самата организация. През февруари 2014 г. Гарсия е бил пред освобождаване под натиск на въпросните неназовани фигури. Не се случи единствено заради няколко реформаторски настроени членове на изпълкома, които са успели да го предотвратят в коридорите на централата в Цюрих между две заседания на комитета.

В крайна сметка Гарсия си тръгна в знак на протест срещу изопаченото представяне на резултатите от доклада му. Той даде да се разбере, че не получава достатъчно подкрепа в самата структура. И обяви, че констатациите на ФИФА са „непълни и погрешни“.

Джеймс Коми и Лорета Линч

Гарсия е бивш федерален прокурор от южния окръг на Ню Йорк. Човекът, който му помага да поеме тази работа, се казва Джеймс Коми. Той е настоящият директор на ФБР. А днешните арести и разкрития са резултат от тригодишно разследване на федералното бюро. Втората връзка с прокуратурата на южния окръг на Ню Йорк е министърът на правосъдието и главен прокурор Лорета Линч. Тя е ръководила случая в Бруклин, преди през 2014 г. да бъде избрана на настоящата си позиция.

Защо обаче американските власти решават да разследват служителите на ФИФА? Когато световната централа сама се оневини, ФБР не беше готово да направи същото и искаше да разбере дали са верни твърденията, че взимания на подкупи и раздаване на рушвети от служители на ФИФА са се състояли на американска земя.

И разбира, че е на прав път, след като си осигурява сътрудничеството на друг американец – бившия член на изпълкома на ФИФА Чък Блейзър. Осъзнавайки, че се е озовал натясно, тъй като от много дълги години не е плащал данъци и е заплашен от доста години затвор, Блейзър става информатор на ФБР и осигурява документи и записи на срещи с колеги от ФИФА.

КОНКАКАФ

Това е футболната конфедерация на страните от Северна, Централна Америка и Карибите. В нея членуват и САЩ. Блейзър беше вторият най-силен човек в организацията. Чрез неговото сътрудничество американските власти започват да разследват дали корупцията е засегнала турнирите, които се организират на територията на континента. Оказва се, че да.

Сред арестуваните днес е вицепрезидентът на ФИФА и президент на КОНКАКАФ Джефри Уеб.

Все още от министерството на правосъдието и ФБР да са обявили какви обвинения ще му бъдат повдигнати. Швейцарските власти обаче вече съобщиха, че разследването е по подозрения за приемане на подкупи от началото на 90-те години на миналия век до сега, които са на стойност 100 милиона долара.

В замяна на това представители на ФИФА и служители на други свързани организации са осигурявали медийни, маркетингови и спонсорски права за футболни мачове и турнири на територията на Северна и Южна Америка.

Имат ли право САЩ да изправят пред съда служители на ФИФА? Да, защото престъпленията са били договорени в САЩ, както и защото плащанията са били извършени чрез банки в САЩ.

Прокурорите също смятат, че широкият обхват на данъчни и банкови регулации на страната подпомага възможността да се стигне до обвиненията. Освен това американският телевизионен пазар е най-големият за световните първенства и американските телевизии са платили милиарди за събитията, свързани с най-големия футболен форум.

Американците отново са в ролята на световна полиция, както беше с банките по времето на финансовата криза. Сега обаче министерството на правосъдието на САЩ и ФБР се втурнаха там, където другите се страхуват да стъпят. Какво ги прави различни?

Първо, американците имат дълбоко вкоренено и историческо отвращение от престъпността сред „белите якички“. Има няколко напълно задоволителни обяснения за това. Някои предполагат, че тя обижда чувството за справедливост, което е в основата на американската мечта.

Но независимо от причината крайният резултат е, че ако се намери виновен за престъление сред „белите якички“ в САЩ, той отива в затвора. Федералните прокурори могат например да разчитат всеки имейл, който престъпниците са изпращали в хода на извършваните от тях престъпления, като отделен случай на системна измама. И всеки може да доведе до максимална присъда в размер на 20 години.

Второ – пътят от юридическия факултет през правната кантора до офиса на окръжния прокурор или други регулаторни органи и след това към политическия кабинет е добре утъпкан в САЩ. Това означава, че персоналът в регулаторните органи в страната е съставен от амбициозни хора, които редовно отиват на лов за големи скалпове.

Трето – законодателството на САЩ позволява на своите агенции преследване на чуждестранни граждани и фирми, ако дадена организация съхранява своите имейли на сървъра на САЩ или използва американска банкова сметка. Което води до четвърто – най-силното оръжие на американците в борбата с прането на пари и други финансови измами е доларът. Регулаторните органи в САЩ са в състояние ефективно да принудят чуждестранните банки да подпомогнат разследванията им. Как? Ако банките не пожелаят да го направят, американските власти ще ги ударят там, където може най-много да ги заболи, като ги изключи от най-големия финансов пазар в света.

Мирисът на корупция се носи около ФИФА в продължение на дълги години. Не липсваха и сериозни журналистически разследвания, предимно от Великобритания. И все пак повечето страни се оказаха безсилни да направи нещо по въпроса, може би, както Саймън Купър написа въвФайненшъл таймстози уикенд, защото „те не са готови да направят необходимите жертви за своите принципи“./Дневник