Словакия, Унгария, България и Румъния подкрепиха идеята за изграждане на газопровод Eastring

Словакия, Унгария, България и Румъния подписаха декларация в подкрепа на идеята за изграждане на газопровод Eastring („Ийстринг“), предназначен да свързва Централна с Югоизточна Европа, съобщава електронното издание ЕurActiv. Това е станало на срещата на върха в Рига между ЕС и бивши съветски републики. Въпреки че името „Ийстринг“ не се появява в одобрения документ, предложението за нов газопровод с това име има две версии – първата е с дължина от 832 км и преминава през Словакия, Унгария и Румъния, докато втората версия е с дължина 1274 км и ще достигне до България. EurActiv цитира копие от подписания документ, който отразява само политически намерения.

Целта на новия проект е транспортирането на природен газ и в двете посоки с капацитет от 20 млрд. кубически метра годишно като първи етап и от 40 млрд. кубически метра на последващ етап. Потенциалните източници на природен газ са Азербайджан, Туркменистан, Ирак, Кипър и Русия, а за обратния поток – суровина от Западноевропейските газови хъбове. Оптимистичният срок за изграждане на първия етап на новия газопровод е 2018 година. Според външния министър Даниел Митов документът е в унисон с усилията за изграждането на Вертикалния газов коридор.

Ротационният председател на Европейския съвет Доналд Туск подчерта значението на сътрудничеството в енергетиката за Източното партньорство:

Източното партньорство е повече от сбора на двустранните ни отношения. Успяхме да го изнесем извън границите на правителствата, и да достигнем до парламентите, местните власти, гражданските общества и бизнеса. Днес потвърдихме намерението си да направим сътрудничеството в областта на енергетиката и транспорта следващите ни приоритети.

ЕС и бившите съветски републики подкрепят създаването на Южен газов коридор, който да заобиколи Русия, както и реверсивните доставки от Украйна, се казва в заключителната декларация от форума./BNR