Външно оценяване по математика за седмокласниците, зрелостниците държат втора матура

5 364 седмокласници в Пловдивска област се явяват днес на изпит по математика, който е част от националното външно оценяване, съобщи за Радио Пловдив Рангел Райчев от Регионалния инспекторат по образованието в Пловдив.

Тъй като изпитът за седмокласниците започва в 10.00 часа, най-късно до 9.45 часа всички ученици трябва да са заели местата си, като предварително се знае кой на чий чин ще седи. Те трябва да пишат само със синя химикалка, като са позволени линия, пергел, транспортир, триъгълник, молив и гума. Калкулаторите, мобилните телефони и справочниците са абсолютно забранени.

Очаква се 5010 зрелостници от областта да се явят днес в 8.00 часа на втората си задължителна матура, съобщи за Радио Пловдив Стела Недкова, старши експерт по анализ на информацията в РИО – Пловдив. Най-много абитуриенти – 1527, ще държат изпит по биология. Сред най-желаните предмети за втората матура са още английският език, на който ще се явят 1192 души, и географията, по която ще пишат 1121 ученици. Едва 18 зрелостници са пожелали да държат изпит по химия и 20 – по руски език. Всички трябва да пишат по предметите само с черен химикал.

Абитуриентите ще се явяват на матури в общо 34 центъра в областта. 22 от тях се намират в Пловдив, по 3 – в Асеновград и Карлово и по един – в Брезово, Сопот, Перущица, Първомай, Раковски и Садово.

Близо 2000 квестори ще се грижат за реда в изпитните стаи, като имат инструкции да анулират писмени работи при установено подсказване или преписване./BNR