Парламентът одобри на първо четене законопроекта за националната сигурност

Парламентът прие на първо четене законопроект за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност. Вносителят Цветан Цветанов от ГЕРБ го определи като основополагащ. Опозицията, с изключение на ДПС, заяви, че няма да го подкрепи.

Законопроектът предлага системата за защита на националната сигурност да се състои от държавни органи и структури, които осъществяват дипломатическа, отбранителна, разузнавателна и контраразузнавателна правоохранителна и охранителна дейност и които са представени в Съвета по сигурността към Министерския съвет (МС). Основната задача на Съвета е да подпомага правителството при осъществяване на общото управление, а премиерът да осъществява непосредственото управление на системата за национална сигурност.

Регламентираните дейности на Съвета за сигурност създават правни възможности той да се утвърди като координиращ и консултативен център за планиране и провеждане на политиката на националната сигурност и да осигури необходимото сътрудничество между структурните звена от системата за защита на националната сигурност. Ключов момент е регламентирането на контрола върху дейността на системата за защита на националната сигурност, като в проекта на закона се предвижда контролът да се осъществява от Народното събрание, МС и граждани. Нов момент в действащото законодателство е включването на текст, предвиждащ осъществяването на парламентарен контрол върху управлението и разходването на средства от страна на службите, осъществяващи разузнавателна дейност. Тази дейност ще бъде възложена на комисия, определена от правилника за дейността на Народното събрание, каза Цветан Цветанов.

Обещахте ни закон, който ясно казва кой какво прави, а ни сервирахте миш-маш от съвети, каза социалистът Атанас Мерджанов и допълни, че в най-добрия случай резултатът от този закон е никакъв, а в най-лошия ще обърка гражданите.

Проектът на закон за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност спокойно може да бъде ползван като нагледен пример за начина на работа на управляващото мнозинство. Много шум, високопарни приказки, обещания и накрая едно нищо, законопроект – фантом, думи без съдържание и разпоредби, без норми. Напънала се планината и родила мишка. Това е този закон, коментира Мерджанов. /BNR