Зелена светлина за пенсионната реформа

Правителство, бизнес и синдикати постигнаха принципна договорка по параметрите на промените в пенсионната система. Премиерът Бойко Борисов отбеляза, че компромиси са направени от всички страни, но те няма да се отразят негативно на финансовото стабилизиране на общественото осигуряване:

На никой не му е приятно синдикалист да отиде и да каже, вдига ви се пенсионната възраст. На никой работодател не му е приятно да каже, вдигаме ти вноските, а пък в същото време бюджетът на държавата, всяка година, знаете по колко милиарда дофинансира НОИ. С една дума, аз не считам даже, че трябва благодарности да се изказват, просто всички ние се опитахме да си свършим работата и максимално да направим компромиси там, където няма да има тежък финансов ефект. Например, за индустриалците и миньорите, че трябва да останат тези, които са под земята на по ниска пенсионна възраст, само че ние няма да допуснем и този компромис, който до момента го има, да се пенсионира и след това пак да отива да работи миньор и да взима заплата и пенсия. Сиреч, във всички отстъпки има и от двете страни или от трите страни.

Лидерът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов поиска така постигнатото съгласие да не бъде променяно в парламента:

Ние ще внимаваме какво ще стане в парламента. Вицепремиерът Калфин намекна за това, но на нас не ни се иска този баланс, който ние постигнахме, да стане обект на безпринципна политическа търговия в Народното събрание. Ние имаме намерение да проведем спешни срещи с всички парламентарни групи, особено с тези, от които зависи взимането на това решение, с категоричното настояване да запазят тази уговореност, която е постигната тука, такава, каквато е, и да дадат ход на развитието на пенсионната система по-нататък.

Осигуровките за фонд „Пенсии“ ще се увеличат с по 1% през 2017-а и 2018 година, което ще вкара допълнително по половин милиард лева в НОИ. Възрастта за първа категория труд ще бъде 55 години, а за втора – 60 години. В сектор „Сигурност“ пенсионната възраст от догодина ще е 52 години и 10 месеца и ще нараства с по 2 месеца годишно до достигане на 55 години, обяви вицепремиерът Ивайло Калфин./BNR