Даниел Митов определи като безотговорни внушения на руския му колега Лавров за Македония

Министърът на външните работи определи изказване на своя колега – министъра на външните работи н а РУсия Сергей Лавров като „беозтговорно“.

Фотограф: Анелия Николова /Дневник

По-рано Лавров, цитиран от ТАСС, обяви, че събитията в Македония са контролирани отвън. Според руския първи дипломат се полагат усилия правителството на Груевски да бъде обвинено, че не изпълнява задълженията си към хората, но зад това в действителност се крие „желание да се окаже натиск върху него заради отказа (на Македония) да се присъедини към санкциите срещу Русия и във връзка с подкрепата за „Южен поток“ и готовността за сътрудничество при реализацията на други варианти за доставка на гориво, включително за т.нар. „Турски поток“.

„Много тъжно и опасно е, че за тази цел се полагат усилия да се използва албанският фактор“, добави министърът. „Преди много години имаше сериозни противоречия и тогава бе подписано Охридското споразумение (през 2001 г., бел.ТАСС). А сега се говори, че Македония трябва да се федерализира още по-дълбоко, и дори се изказват идеи защо тя да не бъде разделена: една част да бъде дадена на Албания, а друга – на България“, посочи още Лавров.

„Намирам за крайно безотговорни внушенията, направени от руския министър на външните работи Сергей Лавров в днешното му изказване пред Съвета на федерацията на Федералното събрание на Руската федерация, че се обсъждала подялба на Република Македония между Албания и България“, посочва в изявлението си Митов.

Министър Митов подчертава, че България първа е признала независимостта на Република Македония и през годините по пътя на укрепването на нейната независимост и суверенитет България винаги е давала най-голяма подкрепа.

В изявлението се казва още, че опитите да се поставя под съмнение европейският ред в региона са недопустими  и страната ни ще продължи да бъде гарант за независимостта и териториалната цялост на Република Македония без никакво съмнение./Dnevnik