Дейвид Камерън вероятно ще запази поста си

Дейвид Камерън най-вероятно ще запази премиерския си пост, показват екзитполове, потвърдени от частичното преброяване на гласовете след вчерашните парламентарни избори в Обединеното кралство.

Британските консерватори са на едно депутатско място от абсолютното мнозинство в новия състав на парламента на Обединеното кралство, сочат последните прогнози. До този момент е ясно разпределението на 542 от общо 650 места в Камарата на общините. Торите печелят 247 мандата срещу 212 за Лейбъристката партия на Ед Милибанд, която пострада силно от категоричния успех на националистите в Шотландия. Шотландската национална партия печели най-малко 55 депутата. Либералдемократите събират до момента едва шестима депутати, а партията на Найджъл Фарадж – само един.

Камерън се обяви за победител във вчерашните парламентарни избори в Обединеното кралство. В първата си реч след изборната нощ той обяви, че ще управлява от името на всички британци, а един от основните му приоритети ще бъде предоставянето на повече правомощия на институциите в Шотландия. Милибанд фактически призна поражението си, като изрази „дълбоко съжаление“ за изхода от гласуването в страната.

Отсега е ясно, че при консервативен кабинет към 2017 година във Великобритания ще се състои референдум за или против оставането в Европейския съюз. Друго предизборно обещание на Камерън и хората му е да ограничат драстично нетната имиграция и да лишат имигрантите от Евросъюза от социални облаги за период от четири години след пристигането им на Острова. /Хоризонт