На първо четене: По-строги правила за търговските вериги

Без дебат депутатите приеха на първо четене промени в Закона за защита на конкуренцията, с които се регламентират по-строги правила за поведението на големите търговски вериги спрямо българските производители. Забранява се налагането на такси, които не съответстват на реално предоставените услуги.

Предложенията на БСП бяха подкрепени от депутати на всички парламентарни групи. От ГЕРБ и Реформаторския блок имаше и въздържали се. Промените предвиждат по-строги правила за големите вериги, които сключват договори с българските производители. Корнелия Нинова мотивира предложението:

Да не се налагат на българските производители такси и услуги, които не съответстват на реално предоставена от другата страна услуга. Приемат се такси от доставчиците, ако магазинът има рожден ден. Срещу това не се предоставя никаква услуга. Забраняваме да се прехвърля рискът обратно върху доставчика, когато магазинът не е успял да продаде стоката. Забраняваме възпрепятстването на един български производител и търговец да продава свободно и да определя свободно пазарната си цена на трети лица, извън договора му с търговските вериги. Ето за това апелираме за равнопоставеност между български и чуждестранни фирми, които са добре дошли да правят бизнес в България при условия и правила, които са изгодни за националния интерес и за българската икономика.

Промените в Закона за защита на конкуренцията са същите, които БСП прокара в предходния парламент, но те не влязоха в сила. Президентът тогава наложи вето, което не беше преодоляно. С промените се цели регулация в отношенията между супермаркетите и родните производители. Съгласно разпоредбите, търговските вериги с оборот над 50 милиона лева за предходната година ще бъдат задължени да изпращат проектите си за типове договори или общите си условия към своите доставчици за оценка от Комисията за защита на конкуренцията.

Предвижда се санкция от 10 на сто върху годишния оборот за предишната финансова година на веригите при неспазване на задълженията, въведени със закона. Според Делян Добрев глобата върху процента от търговския оборот е огромен риск за българските предприятия:

Ако тя се запази в този си вид, най-вероятно търговските вериги ще предпочетат да не продават български стоки, което ще ощети българските малки и средни предприятия. Необходимо е изключително прецизна редакция между първо и второ четене, за да се избегнат всички тези рискове, рискове по отношение на увреждане на интересите на българските потребители и увреждане на интересите на българските малки и средни предприятия.

Според Добрев дебатите през годините за регулацията на пазарите е довела до подобряване на бизнес климата у нас.

Много от клаузите, от които се оплакваха българските малки и средни предприятия, отпаднаха. Те вече не съществуват. Днес проблемът е много по-малък, отколкото беше преди две години, така че има смисъл дори и внасянето между първо и второ четене, така да се каже, в Народното събрание. /BNR