Прокуратурата разследва ген. Шивиков

Софийска военно – окръжна прокуратура повдигна обвинение на бригаден генерал Димитър Шивиков за злоупотреба със служебно положение.

Представителят на висшия команден състав от Българската армия бригаден генерал Шивиков неправомерно е използвал труда на четирима подчинени му военнослужещи на 12 март, отклонявайки ги от непосредствените им воински задължения, които е трябвало да изпълняват в Карлово.

Извън служебните им задължения четиримата военнослужещи са извършвали ремонтни дейности в жилището на Шивиков в София. По този начин той се е облагодетелствал не по установения от закона ред и е уронил престижа на Министерство на отбраната и Въоръжените сили на Република България, посочват от прокуратурата.

Спрямо Димитър Шивиков е взета мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 1000 лв.

Пред Радио Пловдив ген. Шивиков потвърди за ремонта, но обясни, че войниците са участвали в него на „приятелска основа и на доброволни начала“. Според генерала случващото се е злонамерена акция срещу него. Той обяви още, че ще обжалва наложената му мярка за неотклонение.

Димитър Шивиков е командвал български батальон в Ирак и е служил като национален командир на българския контингент в Афганистан.

На 1 ноември 2012 година полковник Димитър Шивиков бе удостоен от президента Росен Плевнелиев с висшето офицерско звание „бригаден генерал“ и бе назначен за командир на 61-ва механизирана бригада в Карлово.

Ген. Шивиков ръководеше действията на армията при огледа на последния взрив в складове с боеприпаси в Иганово.

Той е автор на девиза на елитната 68-а бригада „Специални сили“ – „Там, където другите не могат“. /БНР