Ръст от 7 на сто на минималната работна заплата в основната дейност на металургията са договорили социалните партньори

Ръст от 7 на сто на минимална работна заплата в основната дейност спрямо миналогодишния Браншови колективен договор в металургията е договорен днес, съобщиха от пресцентъра на КНСБ.

Днес официално е подписан браншовият договор. Минималната работна заплата в основната дейност в металургията става 460 лева, като е с 27,7 на сто по-висока от минималната за страната.

Договорено е също увеличение на стартовите заплати на
нискоквалифицирания персонал извън основната дейност, като те ще бъдат по-високи с 3 на сто спрямо минималната работна заплата за страната.

В новия Браншови колективен договор е предвиден ръст от 23 на сто на допълнителното възнаграждение за нощен труд, като с това увеличение минималните доплащания в бранша са над 3 пъти по-високи от нормативните изисквания.

Актуализирани са условията и редът за получаване на
допълнителни обезщетения (подпомагане) от работодателя при
прекратяване на трудовите взаимоотношения, извън предвидените в Кодекса на труда.

Социалните партньори са уточнили и условията за присъединяване към КТД в предприятията, включително за размера на присъединителната вноска за нечленуващи в синдикални организации, се посочва в съобщението.

Подобрените социални параметри са утвърдени с подписите на
Васил Яначков – председател на Синдикална федерация „Металици“ – КНСБ, Людмил Павлов – председател на Национална федерация „Металургия“ – КТ „Подкрепа“, и Антон Петров – председател на Браншова асоциация на металургичната индустрия.

На подписването са присъствали заместник-министърът на икономиката Любен Петров, вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров, изпълнителният секретар на КНСБ Николай Недев, заместник-председателят на БСК  Димитър Бранков и други, информират от пресцентъра на КНСБ./БТА