До седмица СГС ще реши да бъде ли открита процедура по несъстоятелност на КТБ

До седмица съдията от Софийския градски съд Иво Дачев ще се произнесе до делото за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ).

Разплащането с кредиторите на банката, сред които е и държавата, обаче ще може да започне най-рано след година и два месеца.

Ако съдия Иво Дачев реши да открие процедура по несъстоятелност, той е длъжен  да обяви и началната дата на неплатежоспособността на КТБ. С решението започва да тече двуседмичен срок, в който кредиторите на банката ще подават искания взиманията им да бъдат признати от синдиците. След изтичането на този срок синдиците пък имат 14 дни, в които да изготвят три списъка. В първия трябва да бъдат посочени кредиторите с преки взимания, във втория кредиторите с неприети взимания, а в третия служебно приетите вземания. В последния се подрежда Фондът за гарантиране на влогове, общините и болниците.

След това започва да тече нов 14-дневен срок, в който недоволните кредитори могат да подават възражения. Те се обсъждат в рамките на процедура, наподобяваща медиацията, т.е. страните правят опит да се споразумеят. Ако не успеят, тогава отново се стига до съд, където производството се развива като нормално съдопроизводство и може да отнеме години. Плюс всичко това, ако някой кредитор със закъснение се сети, че иска да търси парите си от КТБ, той има година, за да предяви претенцията си пред синдиците. Така се стига и до минималния срок от година и два месеца, преди да започне осребряването на активите на банката.

Софийският градски съд гледа делото за фалита на Корпоративна търговска банка при закрити врата. След изричното запитване на съдията по делото дали страните са съгласни процесът да е открит, за закрито заседание изрично са настояли от КТБ и Фондът за гарантиране на влоговете, стана ясно в съдебната зала.

КТБ се представлява в този процес от временните синдици. Останалите участници в него са БНБ, Софийската градска прокуратура, „Бромак“ на Цветан Василев, Bulgarian Acquisition Company на Оманския фонд. /БНР