Делото за проповядване на радикален ислям продължава през юни

Нова експертиза, призоваване на един нов свидетел и питане към Главното мюфтийство за картата на Ахмед Муса за легитимно проповядване – това са новите обстоятелства, които постъпиха в пловдивския Апелативен съд по делото по жалба на Муса и още 12 души от неговото обкръжение за проповядването на антидемократична идеология.

Апелативните магистрати ще се произнесат по тези искания на закрито заседание, а следващото заседание по делото бе насрочено за 23 и 24 юни.

Защитата поиска да бъде изготвена нова експертиза от специалист по ислямска теология, тъй като иззетата литература по делото е с религиозна тематика. Новият свидетел е баща на младоженеца, на чиято сватба се твърди, че Ахмед Муса е казал, че ще реже глави.

След 3 часа изслушване съдът прие експертизата на проф. Йордан Пеев, който отговаряше на въпроси на защитата за това колко крайно е движението уахабизъм в исляма и доколко иззетата литература може да бъде забранена.

Според адвокатите на обвиняемите в мнението на арабиста личи предубеденост. Затова те поискаха нова експертиза – не от арабист и историк, а от теолог по исляма.

Ахмед обжалва произнесената през март миналата година присъда от пазарджишкия окръжен съд, който го осъди на една година затвор при първоначален строг режим и  глоба от 5 хиляди лева. Присадата обаче става 4 години с натрупване, тъй като Муса има 3 години затвор в условен срок, който не е изтекъл.

Ахмед Муса беше признат за виновен от Пазарджишкия окръжен съд за разпространение на антидемократична идеология, насаждане на омраза и участие в нерегистрирана организация. За другия подсъдим по делото – Саит Мулту, магистратите определиха присъда от 1 година условно и 3 хиляди лева глоба. Абдулах Салих  е с 10 месеца условна присъда и глоба в същия размер. Останалите 10 подсъдими са само с парични санкции.

В жалбите на всички има оплаквания за незаконосъобразност и необоснованост и искат наказанията им да отпаднат. От своя страна прокуратурата настоява наложените глоби да се увеличат до максималния размер./BNR