НС започна дискусия за избор на председател и членове на КЕВР

Депутатите започнаха дискусия за избор на председател и членове на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

kvrКандидатите за членове бяха изслушани в ресорната комисия във вторник. Единственото предложение за ръководител на регулатора е Иван Иванов, номиниран от Реформаторския блок. Иванов заяви, че финансовото оздравяване на Националната електрическа компания (НЕК) ще бъде приоритет на Комисията. Той посочи начините, по които това може да се случи:

На първо място това е изкупуване от заводските и топлофикационните централи само на онази част от произведената електроенергия, която е произведена по високоефективен комбиниран способ. Останалата електроенергия трябва да се реализира на свободния пазар. На второ място – завършване на преговорите с американските централи, постепенно да бъде намалена цената на тези централи. Третата мярка – ограничаване на изкупуваната електроенергия от възобновяемите източници чрез запазване на наложените годишни часови лимити.

Красимир Янков от БСП заяви, че изборът е предварително решен по политически принцип и Комисията няма да е независима:

Самият факт, че има едно единствено предложение за председател на бъдещата комисия, на който автобиографията му е свързана най-вече с тази парламентарна зала, ясно показва, че всъщност политиците си носят отговорността за бъдещите решения на независимия регулатор. Искам да ви припомня, когато се създава партията на Иван Костов – ДСБ, господин Иванов е заместник-председател на Иван Костов.

Мартин Димитров от Реформаторския блок отговори, че за мнозинството е важно КЕВР да решава жежките проблеми в енергетиката:

Ако ставаше въпрос за обикновен политически избор, беше логично най-голямата партия ГЕРБ да си избере техен човек. Виждате, че случаят не е такъв. Гледали сме подходящ човек за този пост – решителен, който е свършил необходимата компетентна работа през годините и който да върви към промяната и реформите, които сме обещали на хората. /BNR