Прокуратурата няма да проверява твърденията в интервюто на Цветан Василев

Главният прокурор Сотир Цацаров отказа да коментира по същество вчерашните изказвания на банкера Цветан Василев, че държавното обвинение е било използвано в разправата срещу него.

prokororplВсеки има право да казва това, което мисли, и във формата, която си избере, беше лаконичен Цацаров.

Той даде да се разбере, че държавното обвинение няма да проверява твърденията на банкера Цветан Василев, че в дъното на сценария срещу КТБ стои депутатът от ДПС Делян Пеевски.

В интервю за сайта „Гласове“, дадено в Белград, Василев обвини и управителя на БНБ Иван Искров, че въпреки предупрежденията му, не е направил нищо, за да спаси банката.

Какво да провери? Той въобще не иска да се разпитва и в рамките на наказателното производство, а що се отнася до другите неща, заверени показания пред нотариуси, аз не мога да го укоря за това, коментира Цацаров.

На въпрос за обвиненията към Пеевски, главният прокурор отговори: Ами, да си отговаря Пеевски.

Попитан дали не може да се направи проверка, Сотир Цацаров каза: Ами вие какво очаквате? Да се направи проверка на базата на едно обвинение ли, което е казано в интервю? Могат да се изложат факти, ако някой смята, че защитата на тезата се изразява в това – оставих нещо написано в плик и ако умра, то ще се отвори, сега, тези романи аз отдавна съм спрял да ги чета.

От казаното от главния прокурор стана ясно, че държавното обвинение няма да проверява казаното от Цветан Василев както за срещите, които е правил по отношение на състоянието на КТБ миналия юни, така и твърденията, че проблемите му са били инспирирани от действия на Делян Пеевски.

За това, че Иван Искров е знаел какво става в КТБ, Цацаров припомни, че управителят на БНБ така или иначе дава показания в рамките на делото за източването на банката.

Предупреждението на Цветан Василев, че е оставил заверени показания в чужбина, ако нещо се случи с него, главният прокурор коментира с думите: Всеки сам решава как да действа. Решил е да действа с такива сюжети, действа с такива сюжети. Ако някой смята, че защитата на една теза е да съобщава, че е оставил някъде едни документи, аз тези романи отдавна съм спрял да ги чета. /BNR