Народното събрание гласува окончателно промените в Закона за защита от дискриминация

Промяната на пола ще се защитава от дискриминация, прие Народното събрание, като гласува окончателно промените в Закона за защита от дискриминация.

Миналата седмица дебатите бяха прекратени и депутатите не успяха да приемат промените в законопроекта именно заради този текст. Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин убеди депутатите да гласуват „за“, като обясни, че още през 2012-а година е започната кореспонденция с Европейската комисия, която поставя въпроса за дискриминация при сменен пол:

На 22-ри август 2014-а година Комисията още един път постави въпроса и февруари месец тази година каза, че очаква да се изпълни новият срок до 31-ви март 2015-а година за промяна на закона, иначе ще започне процедура по неспазване на европейското законодателство.

Отново казвам, става въпрос за тълкувание и за изясняване на тълкуванието, а не за нови процедури, различни права или някакви други съществени промени в закона. Тази промяна ще поясни един текст, който съществува в закона, без да създава от него нови права или нови процедури./БНР