Неизвестно дружество твърди, че купува БТК

Незвестната група LIC33 е постигнала договореност да придобие мажоритарен дял в БТК.

cvasilevТази изненадваща новина съобщи в сряда вечер БТА. Съобщението няма подпис, а проверка на „Капитал“ показа, че „новината“ е била изненада за почти всички заитересовани около БТК страни. Първите неофициални коментари са, че това е действие на Цветан Василев, който контролира малко над 43% от капитала на телекома.

От прессъобщението става ясно, че става въпрос не само за БТК, но и за други неназовани компании. „Предишният собственик окончателно е продал активите срещу ангажимента на инвеститора да рефинансира всички дългове към различни банки. Първоначалната оценка на консолидираните задължения, които ще се рефинансират, е за 900 милиона евро.“

Без участието на VTB

Разпространеното съобщение обаче няма как да е напълно вярно, поне в частта му за мажоритарния дял. Причината е, че освен Василев другите пакети от акции са под контрола на VTB (33%) и на кредиторите (оставащия дял). По информация на „Капитал“ от два независими източника VTB и кредиторите са били извън всякакви преговори за продажба на участието си, затова ако се говори за продажба, то тя е на дял от под 44% от телекома.

Кой е купувачът

В съобщението се твърди, че LIC33 обединява инвеститори от ЕС, специализирани в операции на нововъзникващите пазари, и се цели в дружества, изпаднали в затруднено положение. Проверка на „Капитал“ не откри регистрирано такова дружество в търговски регистри на големи държави от ЕС. Липсва информация и за каквато и да е предишна тяхна сделка.

Продавачът е ясен – Цветан Василев. Групата от дружества, обект на преговори за продажба/рефинансиране, е неясна, но вероятно включва ценните за него активи – освен БТК подобни информации има за „Дунарит“ и ТВ7. /Капитал