Бившият вицепремиер Илияна Цанова e сред младите световните лидери на 2015 г.

Българката Илияна Цанова, която беше вицепремиер по управление на еврофондовете в двете последни служебни правителства, е избрана за един от младите световни лидери на 2015 г. от Световния икономически форум. 

Илияна Цанова Фотограф: Велко Ангелов Капитал

„За мен е чест да бъда част от тази престижна общност на млади лидери от цял свят. Това дава възможности за развитие, за много полезни контакти и участие в различни инициативи, включително в Световния форум в Давос“, каза пред „Дневник“ Илияна Цанова. Тя допълни, че се гордее, че до името й стои България, за което се е преборила, защото участниците се представят спрямо страната в която работят и живеят. „За мен е важно да представлявам и България“.

Цанова в момента е директор Европейско съфинансиране и финансов инженеринг в Европейската банка за възстановяване и развитие.

Престижното отличие се присъжда всяка година на изтъкнати млади лидери на възраст под 40 години, номинирани от цял свят. Цанова е третият представител на България, получил подобно признание след правозащитничката Яна Бюрер Тавание през 2012 г. и сегашния министър на туризма Николина Ангелкова през 2014 г.

При избора се взимат предвид професионалните постижения на кандидатите, приносът им към социално значими каузи и способността им чрез лидерството и потенциала си да работят за по-добро бъдеще.

Цанова е била номинирана от двама души, с които е работила, независимо един от друг.  С единия е работила по български проекти, а с другия – в ЕБВР.  Номинирането е било до  юни 2014 г., т.е. преди втория й мандат в служебното правителство на Георги Близнашки през миналата година.

Тя е една от общо 187 млади лидери от 66 държави в света, между които представители на изпълнителната и законодателната власти, учени, предприемачи. Половината от избраните в глобалната общност са жени.

Отличието се присъжда от фондацията на Световния икономически форум, като платформата за млади глобални лидери има вече десетгодишна история. Първата обща среща на новоизбраните млади лидери ще бъде пред август. Програмата продължава 5 години.

По образование тя е магистър е по финанси от Университета за национално и световно стопанство и има следдипломна квалификация по финансов мениджмънт от университет „Джордж Вашингтон“, САЩ, като стипендиант на USAID.

От 2001 г. до 2003 г.  е работила в одиторския отдел на „Делойт – България“. В ЕБВР работи от 2006 г./Дневник