Путин заповяда да се приведат в пълна бойна готовност Северният флот, съединения на Въздушнодесантните войски и Западният военен окръг на Русия

Това съобщи министърът на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от ТАСС, в Националния център за управление на отбраната на Русия.

putinВ започналата тази сутрин проверка на бойната готовност участват 40 хиляди военни, 3360 единици военна техника, 41 бойни кораби, 15 подводници, 110 самолети и хеликоптери. Основна задача на проверката е да се преценят възможностите на руския Северен флот да гарантира военната сигурност на Русия в Артика, посочи Шойгу.

По думите му, президентът Путин е решил да провери бойната готовност на флота и да прецени доколко е възможно той да бъде подсилен. „Новите предизвикателства и заплахи за военната сигурност изискват по-нататъшно повишаване на бойните възможности на въоръжените сили“; трябва със „специално внимание да се следи състоянието на новоформираното стратегическо обединение по северното направление“, подчерта министърът. Предвижда се по време на проверката руските военни да подсилят войсковата групировка на Нова земя и Франц-Йосифова земя, също и да тренират унищожаване на военноморска групировка на условен противник. Ще бъдат проверени нормативите за време, след което  предстоят контролни занятия, стрелби и тактически учения.

Войските ще изпълняват примерни задачи като прегрупиране на специални сили с покриване на големи разстояния, защита на държавната граница във въздуха и по море, също и по суша в условията на Крайния Север, логистично осигуряване, действия  срещу диверсанти и др. Шойгу нареди Генералният щаб да осигури от утре стратегическа командно-щабна тренировка на силите, заети в проверката, с централните органи за военно управление./БТА