Ципрас изрази увереност, че ЕС и Гърция ще намерят изход от кризата

Гърция започна да изпълнява своите задължения, очакваме
нашите партньори да направят същото, винаги съм бил оптимист, че решение ще се намери. Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас на съвместна пресконференция с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц.

Ципрас днес е на работно посещение в Брюксел. Разбирам, че недоразуменията и конфронтацията могат да бъдат и трябва да бъдат преодолени, посочи Шулц в отговор на въпрос за техническите преговори по гръцката криза.

Времената са трудни, говорихме за нашето сътрудничество при решаването на проблемите със стратегията за растеж и заетост. Решенията не са в ЕП, а в диалога с държавите от ЕС и еврозоната, посочи Шулц.Посъветвах премиера Ципрас в Гърция да направят възможно най-бързо план за наемането на работа на младежи, което е част от борбата със социалната депресия в страната, разполагаме с много средства в бюджета на ЕС в тази посока, добави председателят на ЕП. До юни трябва да покажем готовност за инвестиции и създаване на работни места в Гърция, допълни той.

Положението с безработицата у нас е неприемливо, коментира гръцкият премиер. Трябва да започнем да прилагаме идеите срещу кризата, добави той. Ципрас съобщи, че в днешния си разговор с Шулц са обсъдили основно краткосрочните мерки за постигането на компромис.

Въпросът не е само в приложението и мерките, а и в  това европейските институции да окажат помощ и да покажат солидарност в преодоляването на сегашната криза, коментира премиерът. Силно вярвам, че това е в общ интерес, няма гръцки проблем, това е европейски проблем, заяви Ципрас. Понеже сме проевропейци, искаме да вървим в бъдещето заедно и вярвам, че ще дойде денят на решението. Желанието ни е да прилагаме постигнатите решения, така че Гърция и Европа да преодолеят кризата, заяви Ципрас./БТА