Подпочвени води избиха в над 100 къщи в Съединение, проблеми и във Виноградец

В повече от 100 къщи в град Съединение са избили подпочвени води. Наводнени са приземни етажи, избени помещения и дворове.

От снощи в Съединение непрекъснато вали, макар и слабо. Домовете на хората в югоизточната част на града отново пострадаха, каза кметът Георги Руменов. Няма засегнати обществени сгради. Засега в отводняването не се налага да се включват екипи на пожарната, защото хората сами се справят, подчерта кметът. По думите му, тъй като за една година това е, може би, третият подобен случай семействата в тази критична зона вече са подготвени със собствени помпи.

На този етап няма проблеми с язовирите в района, както и опасност от разлив на преминаващата през града река Потока, чието ниво е под критичното. Кметът на Съединение допълни също, че вчера е започнало и почистване на повече от 10 километра канали, за да може, когато започне топенето на снеговете и се очакват повишени нива на водните съоръжения, да се подпомогне изтичането на водата.

Сериозни проблеми с високата подпочвена вода има и в пазарджишкото село Виноградец. Според  кмета Елинка Благова след снеговалежите и топенето на снега няма къща, в която приземните етажи да няма вода. „Говорим за вода от 30 сантиметра, до над един метър. Непрекъснато работят помпи и се излива водата от къщите, но след 20 минути се пълни отново.“, добави кметът. Според Благова липсата на отводнителни канали по полето е причина за щетите. /БНР