Парламенът гласува рокадата в кабинета

Премиерът Бойко Борисов и всички министри пристигнаха в Народното събрание.

Румяна Бъчварова /БГНЕС

Днес депутатите трябва да гласуват рокадата в правителството, след като Веселин Вучков подаде оставка от поста вътрешен министър. За негов наследник премиерът определи Румяна Бъчварова.

Веселин Вучков хвърли оставката си с мотива, че премиерът Борисов оказва съпротива за смяна на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефовете на ДАНС и ДАТО Владимир Писанчев и Цветан Китов, след като новите промени в Закона за МВР влязоха в сила. Вучков каза, че премиерът е показал липса на доверие в последните дни.

Скандалът предизвика трусове в коалицията. Реформаторският блок изтълкуваха позицията на Борисов като сътрудничество с ДПС. Патриотите пък не харесаха, че премиерът разговоря само с един от коалиционните партньори. В крайна сметка, въпреки че и Лазаров и Писанчев се отказаха от постовете си, Борисов не върна Вучков. А вицепремиерът Румяна Бъчварова, която е предложена за нов министър, обеща, че ще се съобрази с кадровата политика на предшественика си.

Предварителната нагласа сочи, че кандидатурата на Румяна Бъчварова за вътрешен министър ще бъде подкрепена от мнозинството в парламента./BNR