Ще бъдат изработени два стандарта за сигурност на асансьорите

Ще бъде изработен изцяло нов Закон за технически надзор над асансьорите.

С него за първи път ще бъдат въведени два национални стандарта, на които трябва да отговарят асансьорните съоръжения, поясни председателят на Агенцията за технически надзор Стефан Цанков:

Изключително важни за нас са и двата стандарта, които изготвяме, стандарт за технически надзор, за поддръжка на съоръжение с повишена опасност. Това ще уеднакви правилата, ще гарантира наистина проследимост на цялата дейност, тъй като в момента 95 процента от фирмите имат неработещи системи за управление, които не осигуряват никаква проследимост.

В случай на инцидент, когато ние започнем проверката в съответната фирма не можем да разберем кой къде е монтирал, какво е ремонтирал,  какви  части е поставил и това създава огромен проблем за безопасността.
Фирмите, които поддържат асансьори, са 669, като сивият сектор в бранша е 75 процента.

Подготвяните законови промени целят да няма така наречените „скрити асансьори“, обяви министърът на икономиката Божидар Лукарски:

От октомври месец нататък, когато влезем в асансьор и няма стикери, няма индивидуалният номер, значи съответният асансьор е в сивата икономика, най-грубо казано, и също така този асансьор не е безопасен.

Започнали са проверки на всички асансьорни фирми съвместно с Агенцията за метрологичен и технически надзор и НАП. /BNR