Вучков: Дадох си оставката заради недоверието на премиера към мен

Стигна се до тази оставка по две прости причини – съпротива от страна на премиера Бойко Борисов срещу моето намерение да инициирам процедура за смяната на главния секретар на МВР

bojko9Светлозар Лазаров, но наред с това и процедури за смяна на шефовете на ДАНС и ДАТО Владимир Писанчев и Цветан Китов. На второ място е недоверието на премиера към мен в последните десет дни.

Това обяви пред „Нова телевизия“ министърът на вътрешните работи в оставка Веселин Вучков, който определи интервюто си като „на раздяла с високата политика“.

След като има сянка на недоверие между премиер и министър
е ясно, че си тръгва министърът, без да се правят скандали, право е на премиера да си определи екипа, с който да работи, каза още Вучков. Той заяви, че това е негово суверенно решение да подаде оставка.

Вучков разказа още, че се е опитал да се срещне с премиера Бойко Борисов в почивните дни преди да подаде оставката си. Това го навело на мисълта за недоверие към него от страна на министър-председателя. „Ние не успяхме да проведем среща и това беше най-силният знак за недоверието към мен. Промените в закона за МВР влязоха в сила на 24 февруари и аз съм на мнение, че трябваше да започнат нови процедури, но премиерът не намери време да се срещне с мен, въпреки моите опити – в петък, и в събота, и в неделя, и в понеделник, и във вторник, и в сряда сутринта. Опитах да говоря с премиера по този повод, защото юридическата каша се задълбочава“, обясни той.

Премиерът не желае смяната на Светлозар Лазаров, а според мен това е абсолютно задължително от няколко гледни точки, каза министърът в оставка. На първо място, според него, оставането на Лазаров може да дискредитира изцяло реформата, което предприел енергично от първите дни на управлението.

Лазаров и Писанчев олицетворяват един модел, срещу който ние в ГЕРБ и аз персонално сме се борили много интензивно като бяхме в опозиция, посочи Вучков. И напомни, че в миналия мандат законите така бяха променени, че ДАНС се използваше като бухалка срещу протестиращите и дори ГЕРБ внесе вот на недоверие към кабинета „Орешарски“ по този въпрос.

Не съм ничия маша и няма да бъда

Вучков отрече оставката му да е ченгеджийски номер. Ченгеджийски номер беше аферата „Костинброд“, аферата „Орлин Алексиев“, с която МВР директно се впрегна в политическа провокация срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, проспиването на аферата „КТБ“, провалът с акцията в Лясковец, изброи министърът в оставка. Освен всичко друго стоенето на Лазаров на този пост изпращаше много негативни импулси към цялата система на МВР.

Не можех да обясня как ще правя реформа срещу модела, наложен от Цветлин Йовчев и Христо Бисеров (които бяха в основата на законовите промени – бел. ред.), като оставям начело Лазаров и Писанчев.

„Премиерът иска да направи промените по-безболезнено, да няма напрежение с международните партньори, но според мен това е грешка.

Не мога да съм фрагмент от модел, който съм критикувал

Такъв компромис аз просто не мога да направя“, каза още Вучков.

Моделът „Кой“ трябва да бъде разграден, а не просто да бъдат развинтени само първите гайки. Ако просто се пребоядиса, ръждата бързо ще излезе на повърхността, обясни министърът в оставка. Затова са много важни ключовите реформи в МВР.

Вучков каза още, че премиерът не е зависим, съпротивата срещу смяната на Лазаров и Писанчев е била, за да няма сътресения. Това е грешка, трябва да има смели реформи и хората, които олицетворяват липсата на реформи, да бъдат сменени, коментира той.

Той допълни, че е имал кратка среща с премиера след заседанието на Министерския съвет, на което си подаде оставката. В този разговор Борисов искал да чуе още веднъж аргументите на министъра и му казал да си помисли дали не иска да оттегли оставката. Казах „не“, решението ми е обмислено, не е емоционално, подавам оставка не само като министър, но и като депутат, разказа Вучков.

Не съм участвал в съзаклятие срещу когото и да е

това си е мое суверенно решение, заяви още той.

По-късно пред депутатите от управляващото мнозинство в парламента споделил същите съображения. „Наистина оценявам по достойнство постъпката на Лазаров и Писанчев – подаването на оставките им. Това улеснява много нещата, предпазва ни от големи процедурни каши“, каза още Веселин Вучков.

Според него оставките на Лазаров и Писанчев са за добро. Искането за оставки беше провокирано от моята оставка, поне така смятам, добави той.

Приятел съм с цялата парламентарвна група, с колегите-министри, уважавам премиера Бойко Борисов, каза още Вучков. Добави, че си тръгва и от парламента, заради недоверието на премиера към него и няма смисъл да създава неудобство сред колегите си депутати. Скривам се в университета при моите любими студенти и колеги преподаватели, ще напиша книга-монография за наказателния процес, каза още той.

Посочи, че е имал среща с номинираната за негов наследник Румяна Бъчварова, която по думите му е длъжна да се справи. Изглеждала му решена на това и й пожела успех в реформите и нито стъпка назад. /Дневник