Парламентът отхвърли четири проекта за промени в Закона за горите

Парламентът отхвърли четири проекта за промени в Закона за горите.

sybranieДва от законопроектите са внесени от депутати от „Атака“. Първият предлага вещи, послужили за извършване на нарушение, и вещите – предмет на нарушението, да се отнемат в полза на държавата независимо от това чия собственост са, дали са използвани против волята на техния собственик и дали тяхната стойност съответства на характера и тежестта на административното нарушение.

Вторият предвижда да отпадне възможността забраната за износ на необработен дървен материал ина диворастящи гъби, която министърът на земеделието и храните може да налага, да бъде само временна.

Третият законопроект, предложен от Янаки Стоилов и група
народни представители, предвижда да отпадне забраната за
употреба на необработен дървен материал от определени категории за производство на енергия от биомаса. Освен това, от левицата смятат, че списъците на физическите лица, които имат право да купуват дървесина, трябва да се изготвят от дирекциите „Социално подпомагане“, а не от кметовете на съответните населени места.

От БСП са предложили процедурите за сключване на дългосрочни договори за добив и продажба на дървесина да се организират отделно за всяко държавно горско и държавно ловно стопанство, а за продажба на технологична дървесина по изключение ще може да се правят в държавните предприятия. Износ на необработен дървен материал от определени дървесни видове и размери и на диворастящи гъби да може да се извършва със заповед на министъра, но само по изключение и за не повече от три месеца, предлагат от „БСП лява България“.

Със законопроекта си Димитър Делчев предлага да се въведе
изрична забрана за износа на необработена дървесина за страни извън Европейския съюз и същевременно се дава възможност на Народното събрание със свое решение паралелно с министъра на земеделието и храните да може временно да забранява износа на необработен дървен материал и на диворастящи гъби./BTA