Китай възнамерява да увеличи бюджета за отбрана с 10%

Бюджетът за отбрана на Китай ще бъде увеличен с 10% през 2015 г., предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение на парламента.

Reuters

„Модернизацията в отбраната е част от стремежа на Китай да се модернизира, а това ще изисква подходящо финансиране“, каза говорителката на Общокитайското събрание на народните представители (ОСНП) Фу Ин преди откриването на годишната сесия на парламента, цитирана от БТА.

Планираното увеличение ще бъде по-малко от повишаването разходите за отбрана миналата година с 12.2%, но все пак за пета поредна година Китай ще извърши двуцифрено процентно увеличение на бюджета, който ще достигне близо 145 милиарда долара.

Според Фу повишаването на бюджета за отбрана, което трябва да бъде потвърдено при откриването на парламентарната сесия утре, е в съответствие с очакваното цялостно нарастване на държавните разходи с около 10 на сто тази година.

Това ще стане въпреки забавянето на икономическия растеж, който миналата година отбеляза най-ниското си ниво от почти четвърт век – 7.4%, а тази година се очаква да продължи да спада.

Увеличаването на военните разходи отразява нарастващата икономическа мощ на Китай и желанието му да затвърди позициите си в регионален и глобален план./Дневник