Преглед на чуждестранния печат

Водеща тема в западните и руските електронни издания е споразумението за газовия транзит през Украйна, постигнато снощи в Брюксел.

moskva

„Москва и Киев се договориха за доставки до края на март. За летните доставки тепърва ще се преговаря“, отбелязва „Ди Пресе“.

Друг австрийски всекидневник – „Дер Щандарт“, обяснява причините за повторното избухване на продължителния газов спор: „Русия започна да снабдява контролираните от проруските бойци райони в Източна Украйна, след като бунтовниците съобщиха, че териториите им не получават повече газ от украинския концерн „Нафтогаз“. Оттам обясниха прекъсването с разрушаване на газопроводите. Според руския доставчик „Газпром“ Киев трябва да плати и доставките за Източна Украйна. Украинското ръководство отхвърля това искане и обяснява, че не може да отчита нито подавания газ, нито потреблението му“ в районите, подвластни на сепаратистите, пише „Дер Щандарт“.

В крайна сметка Русия се съгласи, че доставките за „Нафтогаз“ няма да бъдат обвързвани по никакъв начин със снабдяването на Донецката и Луганската република, отбелязва „Комерсант“. Как ще бъдат оформени доставките за Донбас и кой ще плаща за тях, все още не е решено. Показателно, според вестника, е, че ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер не дойде в Брюксел. По този начин той даде да се разбере, че Москва не се надява да уреди украинската ситуация в рамките на търговските отношения с „Нафтогаз“.

„Комерсант“ и „Росийская газета“ вадят един и същи извод: Предстоят дълги преговори с Брюксел./BNR