Как се стигна до обрата за дълга: Горанов обеща на всеки поисканото

Финансовият министър Владислав Горанов обеща на всекиго каквото си поиска – така депутат от управляващото мнозинство обясни обрата по гласуването на ратификацията на договора на правителството с четири банки за емитиране на нов външен дълг в размер до 8 млрд. евро.

sybranieГласуването поднесе изненада, след като в края на 5-часовите дебати ДПС и АБВ внезапно обявиха, че ще подкрепят решението. Вчера и двете партии твърдяха, че са твърдо против, като Йордан Цонев от движението дори призоваваше всички депутати, които са против, да влязат в залата и да гласуват, за да не дадат възможност на ГЕРБ и Реформаторския блок да прокарат сами решението при нисък кворум.

В края на миналата седмица пък лидерът на АБВ Георги Първанов в телевизионно интервю се обзаложи, че формацията му няма да промени позицията си срещу заема въпреки явната подкрепа на вицепремиера Ивайло Калфин, който е зам.-председател на АБВ.

Как министрите обърнаха резултата

Калфин и Горанов се оказаха двамата министри, които обърнаха резултата. От рано сутринта Калфин беше в стаята на АБВ в разговори с колегите си и към края на пленарната дискусия обяви, че при очертаващия се дефицит, ако не бъде изтеглен заем, не вижда как би могъл да бъде ефективен в работата си в правителството. Вицепремиерът, който отговаря за социалната политика, е министърът, който най-често настоява за допълнителни разходи за социални плащания.

Намекът за оставка, който вицепремиерът отправи към своята парламентарна група, беше възприет веднага и шефът на групата Борислав Борисов веднага обяви от трибуната, че формацията ще обсъди още веднъж решението и нищо чудно да го подкрепи, както и стана минути по-късно.

Докато течаха совалките на Калфин, колегата му Владислав Горанов проведе поредица срещи с представители на ДПС и на Българския демократичен център.

Промяната в позицията на движението не беше толкова изненадваща, тъй като още в началото на парламентарните дебати тази сутрин лидерът на партията Лютви Местан поиска прекратяване на дискусията, за да се проведат консултации, на които Горанов да се постарае да убеди опозиционните сили в необходимостта от заема.

Патриотичният фронт – от „против“ до „въздържал се“

В изминалата седмица от предишното обсъждане на проектозакона за дълга миналата сряда финансовият министър имаше няколко кръга разговори с партньорите в управлението от Патриотичния фронт, които към тази сутрин изглеждаха безрезултатни. След продължително заседание на парламентарната група снощи фронтът така и не излезе с официална позиция, а в кулоарите на парламента в началото на днешното заседание се говореше, че тя ще е по-скоро „против“.

Това се потвърди в единственото изказване от името на групата в пленарната зала днес, направено от лидера Валери Симеонов. Когато той обяви от трибуната, че коалицията му ще гласува „против“, совалките в кулоарите на Народното събрание се активизираха.

Според депутати на среща с групата на ДПС Горанов  обещал да намали с 2 млрд. лв. разходите и да направи нужните реформи. По-късно той повтори този ангажимент и от трибуната, след което представителите на ДПС и БДЦ изведнъж декларираха подкрепа за ратификацията./Дневник