„Хюриет“: Бойци на „Ислямска държава“ искат да влязат в ЕС през България

Екстремисти от групировката „Ислямска държава“ са навлезли в Турция и планират нападения над дипломатически мисии в Анкара и Истанбул, твърди турският вестник „Хюриет“, позовавайки се на разузнавателната служба (MIT).

islam2

Според всекидневник около 3000 радикални членове на сунитската групировка от Сирия и Ирак търсят начин да влязат в Турция през южната й граница, след като бяха отблъснати от град Кобани, пише във вътрешен документ на разузнаването. Не става ясно обаче колко точно екстремисти, след които и високопоставени командири, вече се укриват в Турция.

Някои бойци със сирийски и палестински паспорти планират да влязат в България и да осъществят атаки в Европейския съюз. Турската полиция отказа коментар по въпроса, а агенция „Ройтерс“ не е успяла да се свърже с представител на разузнаването.

Турция беше обект на няколко бомбени атаки тази година, като последната беше в петък близо до граничния град Суруч. Тогава взривно устройство, скрито под автомобил, изгухна близо до полицейско контролно-пропусквателен пункт. Никой не пое отговорност, но близостта до Сирия показва, че атентатът може да е свързан с конфликта в Сирия и Ирак.

Властите в провинцията Санлиурфа, където се намира Суруч, обявиха, че са създали затворена военна зона, дълга 100 км, северно от сирийските градове Джараблус и Тел Абяд, които са под контрола на „Ислямска държава“./Дневник