Клопка с бързите кредити

Частни съдии ни правят борчлии до живот

syd1Фирми за бързи кредити вече съдят борчлиите си за нула време като използват услугите на така наречения арбитър. Самите длъжници може и въобще да не разберат, че по техен казус се е водило арбитражно заседание. Решението му става ясно, едва когато получателят на кредита попадне в ръцете на частен съдебен изпълнител.

Компаниите за бързи пари откриха вратичка в закона, която им позволява да ползват услугите на арбитри при спорове между тях и клиентите им. Условието е вписано с малки букви в договора и хората, притиснати от нуждата спешно да получат пари, понякога дори не стигат до този текст. Длъжниците, закъснели  с връщането на парите, попадат в ръцете на арбитри. Те светкавично задействат процедурата за издаване на изпълнителен лист.

След това на ход идват частните съдебни изпълнители, които погват длъжниците. Уловката е в това, че длъжникът може дори да не разбере, че е станал клиент на ЧСИ. Арбитражното решение се издава бързо, то не подлежи на обжалване в съд. Тъй като в България няма абсолютна давност  за гражданските задължения и несъстоятелност на физически лица, задължението може да тегне до живот. Допълнителен „бонус” е, че през цялото време върху дълга се начисляват лихви./Mарица.бг