Мнозинството в парламента отложи разискванията по ратификацията на документите за новия външен дълг

Мнозинството в парламента отложи разискванията по ратификацията на договорите за дилърство и за агентство и акта за поемане на нов външен дълг от 8 млрд. евро за следващите три години.

sybranieПредложението беше направено от председателя на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Искането беше прието и при прегласуването със 115 гласа „за“, 59 „против“ и двама въздържали се. Против отлагането на разискванията бяха от „БСП лява България“ и ДПС. От „Атака“ не участваха в гласуването.

Националистите от сутринта призоваваха колегите си да не влизат в пленарната зала, за да не се гласува „военният заем“. Председателят на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов посочи, че не е направено необходимото за разясняване на основанията за взимането на такъв заем. С този аргумент той предложи да се отложат разискванията, докато се получат становищата на вносителя и на специалисти и всеки от депутатите може да си изгради отговорна позиция. Георги Кадиев от „БСП лява България“ призова да се продължат дебатите, защото българският народ чака отговора на парламента.

Това, което се случва в момента е един грозен алъш вериш, покупка и продажба на цели парламентарни групи, коментира той. Нямате нужда от цяла седмица, за да ви купят или да ви продадат, каза Кадиев и призова депутатите от ПФ да застанат срещу финансовия министър, след като вчера им е отделил само 15 минути за разяснения – по една минута на милиард. Да продължим дебатите, да гласуваме против и, ако трябва да се ходи на избори, да се ходи на избори, по-добре така, отколкото дългове за децата ни, добави Кадиев.

След първото гласуване на предложението за отлагане на дебатите от опозицията скандираха „Оставка“. „Напишете в писмен вид оставките си и ги депозирайте в деловодството на Народното събарние“, каза председателят на парламента Цецка Цачева. След това депутатите от „Атака“ излязоха от пленарната зала./BTA