Пловдивската опера представя новия проект на Милчо Левиев и Вики Алмазиду

Пловдивската опера ще представи новия  проект на творческия тандем  Милчо Левиев и Вики Алмазиду в Дома на културата „Борис Христов“ тази вечер. Концертът със симфоничния  оркестър  на Пловдивската опера е фузия  между класика и джаз и включва песни от мюзикъли на Гершуин и Коул Портър, както и стандарти от Дюк Елингтън.

Освен джаз импровизатор от световна класа, пловдивчанинът Милчо Левиев, който е ученик на Панчо Владигеров и който преди заминаването си за САЩ преди повече от 40години  е бил диригент на Биг бенда на БНСР, солист и диригент на Пловдивската и Софийската филхармония, е

Аранжиментите за проекта „Трибют на Джордж Герщуин, Дюк Елингтън и Коул Портъ,“ са дело на пловдивчанина Валери Костов, а към музикантите от симфоничния оркестър на Пловдивска опера ще се включат Александър Леков – бас, и Емил Пехливанов – ударни.

От 2002 Вики Алмазиду и Милчо Левиев  преосмислят световното музикално наследство на джаза – стандартите , посредством стотици уникални концерти в България и в чужбина. Запитан преди време на коя от известните джаз певици прилича Вики, маестро Левиев отговаря: „Вики си е Вики. Тя има специален глас, чувствен тембър и интелигентно фразиране. Не става дума за изпълнител, а за интерпретатор. Нашите срещи на сцената са безконечно импровизиране, в което гласът и пианото са равни.” За Радио Пловдив маестро Левиев отправи поканата за този концерт с думите : ” Това е танц за двама”.

Гершуин е считан е за основател на американския мюзикъл.  Той създава 33 музикални пиеси за театър, 15 класически опери, 7 филм-мюзикъли и повече от 700 незабравими песни.

Коул Портър пише за филмови мюзикли  и четири негови песни са номинирани за “Оскар”: I’ve Got You Under My Skin , Since I Kissed My Baby, You’d Be So Nice to Come Home и True Love. Най-прочутият филм с музика на Портър си остава мюзикълът “Целуни ме, Кейт” (1953).

Дюк Елингтън е основоположник на биг бенда и неговото творчество представлява историята на оркестъра в джаза. Той оставя на света огромно музикално наследство от около 1000 композиции, 38 крупни произведения за оркестър, 623 записани албума. / 19ч. /BNR/