Владислав Горанов вижда тайни сили, които дестабилизират България

“Има сили, които имат интерес от дестабилизация на България – без да смятам, че има някакви апокалиптични сценарии, се забелязват съзнателни опити за внушение и съзнателни усилия за дестабилизация.

vgoranov
Владислав Горанов

Примерите са с ЕРП-тата и внушенията за банките“, каза в събота финансовият министър Владислав Горанов в интервю пред “Дарик“. Той не сподели какви са тези сили и какъв им е точно интереса.

През миналата седмица сайтът “Биволь“ извади данни, че Първа инвестиционна банка (ПИБ) е отпуснала заеми за над 820 млн. лв. на фирми, свързани с едно лице – Георгиус Георгиу от Кипър. Сумата надвишава собствения капитал на банката, който по данни на БНБ към края на септември 2014 г. е 719.68 млн. лв. Резултатите от разследването са изпратени до Европейската комисия, БНБ и Комисията по икономически и парични въпроси в Европейския парламент.

По закон кредитите, отпуснати от една банка на едно лице или група свързани лица, не може да надвишават 25% от капитала на банката. Все още няма реакция на българските регулатори.

На този фон финансовият министър обяви, че България трябва да се бори с корупцията.

“Необходими са мерки за подобряване конкурентоспособността на България – производителност на труда, икономически ръст и др. В същото време обаче имаме много малко мерки за борба с корупцията, много малко реално случващи се неща“, каза Владислав Горанов.

В събота той обясни още, че България иска да въведе еврото веднага, но държавата съзнава, че не е готова за това.

“България ще въведе еврото, когато останалите в еврозоната се съгласят. Ние искаме това да стане веднага, но осъзнаваме, че не сме готови“, каза финансовият министър. Според него влизането в Шенген и еврозоната ще е изпитание за България.

“Необходими са мерки за подобряване конкурентоспособността на България – производителност на труда, икономически ръст и др. В същото време обаче имаме много малко мерки за борба с корупцията, много малко реално случващи се неща“, коментира Горанов.

Той допълни, че ще настоява страните от еврозоната да посочат какво очакват от България, за да се направят първите стъпки към приемането на еврото.

За ареста на шефа на митницата в  Свиленград Тодор Караиванов, финансовият министър коментира, че резултатите на митницата са се подобрили, но тя явно е била уязвима на корупционен натиск.

“ Очевидно обаче системата е уязвима към корупционен натиск и много лесно можете да си напазарувате който и да било митничар. Виждаме как усилията на правителството дават резултат и в двете посоки – този човек показа, че митническото звено в Свиленград може да събира по-добре, но ако си е позволил да вземе подкуп, няма да има никаква толерантност“, каза Горанов. /Mediapool.bg