Шестима българи са задържани в Судан

Шестима българи са задържани в Судан от групировката „Суданско народно освободително движение – Север“, съобщиха от Министерството на външните работи.

Отвлечените българи са служители на наша фирма, изпълняваща договор за Световната продоволствена програма на ООН. Имената на тримата членове на екипажа на хеликоптера и тримата други служители на фирмата не се съобщават. Хеликоптерът е превозвал хуманитарна помощ и е летял по маршрута от град Румбек, Република Южен Судан, до столицата на другата Република Судан – Хартум.

По неизвестни причини хеликоптерът е бил принуден да кацне в района на град Кадугли, в южната част на Република Судан. По информация на българското министерство на външните работи българите са били задържани от групировката „Суданско народно освободително движение – Север“, която води военни действия срещу правителствените сили в района.

Шестимата отвлечени „се намират на сигурно място и се чувстват добре“, съобщи мениджърът на българската авиокомпания в Судан. Суданското правителство е изпратило в района военен самолет, който е локализирал хеликоптера от въздуха и е установил, че няма видими поражения по него. Представители на ООН са влезли в контакт с бунтовниците, за да издействат освобождаване на задържаните, потвърди за „Хоризонт“ говорителят на външното министерство Бетина Жотева.

Говорителят на Световната продоволствена програма за Судан Амор Алмарго каза пред БНР следното:

Имаме данни, че екипажът е в безопасност. Ние правим всичко по силите си за тяхното сигурно и бързо освобождаване.

Електронното издание Sudan Tribune цитира представител на „освободителното движение“, който потвърждава, че българите са добре, и уверява, че ще бъдат освободени незабавно, след като бъде потвърдено, че са служители на продоволствената програма, а не на правителството в Хартум.

Това не е първият случай на отвличане. Точно преди 5 години в суданския размирен район Дарфур отново хуманитарен хеликоптер на ООН беше превзет и трима пилоти от български произход бяха отвлечени от въоръжена банда. Тогава трябваха пет месеца преговори с похитителите преди екипажът да бъде освободен.

След референдум през 2011-а година Судан се раздели на две републики, но от тогава се водят тежки въоръжени сблъсъци. /БНР/