Възлагат на Полша поддръжката на военната ни авиация, отказват се от Русия

След посещението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, военният министър Николай Ненчев оповести, че има намерение поддръжката на руските изтребители МиГ – 29 да бъде поета от Полша.

За последиците от намерението на военното министерство да се откаже Русия в това отношение, бившият военен министър Ангел Найденов изрази съмнение, че Полша би могла да поддържа изтребителната ни авиация:

По-скоро е продукт на преценката за финансовото натоварване, от друга страна – някакъв опит да се ограничи пълната ни зависимост от Русия, по отношение на въоръжение и военна техника.

За намаляването на зависимостта на българските ВВС от Русия се говори отдавна, но заради украинската криза и отношенията на НАТО с Русия, въпросът беше поставян по-често. Последния път беше засегнат при посещението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Бившият заместник-военен министър от ГЕРБ Валентин Радев е категоричен, че Русия няма да се сърди. Той се аргументира:

И ние много пъти се сърдихме, използвам същата дума, заради този ритъм, който изгубихме в последните години с ремонта на тази техника, а тя все повече и повече остарява. Има обаче един проблем – дали МиГ ще даде необходимите сертификати на фирмата, която извършва ремонти.

Мотивът за смяната на страната за поддръжка, е цената – три пъти повече, защото минава през няколко фирми-посредници от руска страна, обяснява военният министър Николай Ненчев. Договорът за поддръжката с руската фирма изтича през септември. Валентин Радев не смята, че тези изказвания целят изнудване. /БНР/