Фестивал на киното от Близкия изток и Северна Африка в Пловдив

Седмият фестивал за кино от Близкия изток и Северна Африка „София МЕНАР” се открива в Дома на киното в Пловдив. 

В програмата са включени номинираният за Оскар филм „Омар”, екранизация по „Пророкът” на Халил Джубран, както и комедията „Бебе” – най-гледана в Ливан за 2014-а година. Зрителите ще видят също филма „Конете на Бога”, носител на две награди от фестивала в Кан, и любими филми за пътешествия като „Утре сме на друго място” и „Ритъмът на Изтока”. Ще бъде излъчена  и втората част на миналогодишния фаворит на публиката „С трабант до края на света”.

Откриването на фестивала е в 19 часа тази вечер с мароканския филм „Адиос, Кармен”. Дебютът на Мохамед Амин Бенамрауи спечели наградата на журито на най-престижния близкоизточен фестивал – този в Дубай. Филмът е селектиран за участие и  в най-големия форум за арабско кино в Европа – фестивалът в Малмьо, както и на фестивалите в Монпелие, Брюксел и Танжер. На един от водещите африкански фестивали, този в камерунската столица Яунде, „Адиос, Кармен” е отличен с „Гран при” на фестивала.

Филмът представя историята на 10-годишния Амар, който живее със сприхавия си чичо в живописно село в северната част на Мароко. Момчето напразно очаква завръщането на майка си, заминала за Белгия. Амар открива приятел в лицето на испанката Кармен, която работи като разпоредител в селското кино. Кармен разкрива на Амар един непознат за него свят, към който момчето често ще се обръща.

Фестивалът ще продължи в Пловдив до 25-и януари.

„София МЕНАР“  се организира със съдействието на посолствата на Алжир, Египет, Индонезия, Иран, Ливан, Мароко, Палестина, Чешки център – София и Институт Сервантес – София. /BNR/