38 влака спират от днес, назряват масови протести

От днес БДЖ спира от движение 38 влака.

grpv
гара Пловдив

Пловдив – Карлово,  София – Карлово, Карлово – Сливен, Стара Загора – Сливен и  Горна Оряховица – Стара Загора са част от композициите,  засегнати от рестрикцията.  Под въпрос са няколко курса на мотрисите Пловдив – Асеновград и обратно. Други 10 влака  ще се движат, но със съкратен маршрут.  От БДЖ посочват, че линиите са губещи и това налага те да бъдат спрени, като официално  уверяват че няма да има населени места, които да останат без железопътен транспорт.

От 1-ви февруари ще бъдат спрени още 90 влака, но тепърва ще се решава по кои линии.  Това ще  доведе и до съкращение на служители – по неофциални данни – около 1500 души.  Синдикатите са категорични, че няма да допуснат масови уволнения на железничари, както се случи в края на 2011г. и са готови отново да стигнат до национална стачка. За тази седмица са насрочени преговори между социалните партньори и ръководството на БДЖ.

В Пловдив и региона вече започнаха протестни акции срещу спирането на влаковете,  осигуряващи превоза на работещи и ученици от и към областния град.  Жители на Асеновград инициираха подписка против спирането на четири влака, които се движат до Пловдив и обратно. Планира се от разписанието на железниците да отпаднат мотрисите в часовете 10, 13, 16 и последната композиция от Пловдив в 22,30 часа. От БДЖ коментират, че решението дали да бъдат отменени  тези влакове ще бъде взето до края на месец януари след изготвен анализ.

В подписка, предоставена и на Радио Пловдив,  няколкостотин души настояват да се запази максимално сега съществуващото разписание по ж.п линията Пловдив – Карлово.  Те искат ръководството на  железниците да се съобрази с нуждите на живеещите в региона – тъй като освен работещи, пътуват и множество ученици, чиито родители не могат да им осигурят квартири в областния град.

Непосилно от финансова гледна точка e и ползването на автобусен транспорт, обясняват хората, като предупреждават, че ще прибягнат и до граждански протести в случай, че искането им не се вземе под внимание.  /БНР/