Белгийските полицаи са получили заплахи от джихадисти

Белгийските полицаи са получили заплахи от терористичната групировка „Ислямска държава“, която призовава да бъдат избити заедно с техните семейства, съобщават местните медии.

islam2

Заплашителният призив е бил отправен в социалните мрежи и за съществуването му има потвърждение от белгийските антитерористични служби.

По тази причина от вчера насам белгийските полицаи масово са започнали да заличават профилите си в социалните мрежи или да ги обновяват, като изтриват лични данни. Белгийски джихадист използва също социалните мрежи след атентатите миналата седмица в Париж, за да попита „защо спят братята в Белгия“. В Туитър той заяви, цитиран от местните медии вчера, че макар да е следен от дълги години от белгийските служби, е успял да мине „като нож в масло“ през летището в Брюксел наскоро. Междувременно белгийските министри на вътрешните работи и на правосъдието в последните дни направиха взаимно отричащи се изявления по повод терористичната заплаха за страната.

След като министърът на вътрешните работи Ян Ямбон заяви, че „напоследък“ в Белгия не е бил предотвратяван никакъв терористичен акт, тази сутрин министърът на правосъдието Коен Генс твърди, че все  по-често се случва подобни намерения да бъдат пресичани. Генс отбелязва, че „огромна част“ от 350-те белгийски джихадисти, заминали на фронта в Сирия, вече са се завърнали. По повод информацията за бомбената заплаха снощи в един от най-големите белгийски всекидневници „Соар“ медиите съобщават, че има един задържан. Това е бивш печатар на 53 години, който  пояснил, че е от крайната левица и настоява изданието да прекрати отразяването на събитията покрай атентата в редакцията на вестник „Шарли ебдо“ в Париж, защото така се дават сили на крайната десница.

Медиите уточняват, че през 1999 г. задържаният печатар е взривил телефонна кабина пред офисите на крайно дясната белгийска партия Влаамс блок (днешната Влаамс беланг). През 1996 г. той е бил обвинен в терористични действия заради пукането на гумите на автомобил.

Главният редактор на „Соар“ коментира, че подобни заплахи
до онзи ден са били приемани с насмешка, но днес всичко е
различно. Снощи редакцията на вестника бе евакуирана за няколко часа. Журналистите продължиха работата си от съседен хотел и получиха покана от офисите на други всекидневници да се нанесат при тях, докато е необходимо. Късно снощи бе решено, че помещенията на „Соар“ са безопасни и журналистите се върнаха на работните си места. /НЖ/ /BTA/