В Хамбург беше подпалена редакция на вестник, препечатал карикатури на пророка Мохамед от „Шарли ебдо“

atentat2Вестник в германския град Хамбург, препечатал три карикатури на пророка Мохамед от френския седмичник „Шарли ебдо“, днес сутринта стана мишена на нападение със запалителна бомба, съобщи местната полиция, цитирана от Франс прес и Ройтерс.
„През прозорец на редакцията на в. „Хамбургер моргенпост“
бяха хвърлени камъни и запалителна бомба, която предизвика пожар“, посочи говорител на полицията.

Две стаи бяха опожарени,  но огънят бързо беше потушен, уточни той. Вестникът съобщи на уеб страницата си, че в сградата нямало хора в момента на нападението. Двама души са задържани близо до местопрестъплението, тъй  като се държали подозрително.  Започнало е разследване, но все още е твърде рано да се заяви със сигурност, че нападението срещу вестника е свързано с публикуването на тези карикатури, посочил говорителя на полицията.

Вестник „Билд ам зонтаг“ пише днес, цитирайки анонимен  източник от американското разузнаване, че клането в „Шарли ебдо“може би е началото на вълна от нападения в Европа от терористи джихадисти. Агенцията за национална сигурност на САЩ е засекла комуникации, в които ръководители на организацията „Ислямска държава“ обявяват нови нападения, уточнява вестникът. /БТА/