Премиерът: Много лесно може нещата да излязат извън контрол и в България

„Ако има някакви цели в тези атентати, то те са свързани с това да има хаос, а след хаоса – омраза и гражданска война“, заяви министър-председателят Бойко Борисов в интервю по Нова телевизия тази сутрин във връзка с терористичните акции в Париж, в които загинаха общо 17 души.

bojko9„Много бих искал ако мога по някакъв начин да кажа на хората в България да не се поддават на тези настроения. Много лесно може и в България нещата да излязат извън контрол“, каза още Борисов. И допълни, че вярва „в мъдростта на българския народ“. „Надявам се и в Европа и в арабския свят хората да проявят мъдрост“, каза той.

„Имаме Косово, Сирия, Либия, Египет, имаме на по-малко от 2 000 км от нас най-ужасната организация в тази посока. Много лесно може да се мине и в България, нещата да излязат извън контрол“, поясни Борисов и предупреди, че „сблъсък, за съжаление, ще има“. „Всички трябва да сме съпричастни със случилото се във Франция и да се опитаме да се изчистим от емоциите, защото ще стане по-лошо“, каза още премиерът

По думите му лидерите на терористичните организации „са много умни хора, за съжаление, деструктивни и пагубни – хора, които наблюдават, гледат, знаят, удрят на най-уязвимите места, за да създават паника, хаос, нов ред“. Само преди десетилетия в Германия и други европейски държави се говори за чисти раси, дава пример Борисов, и посочва, че „новата доктрина на Европа беше точно обратната – интеграция заедно всички, с ценностите си, които носим“.

Борисов е поканен в Париж утре, когато лидери от Европа се събират за подкрепа на Франция след трагедиите от последните дни, но на въпроса дали ще отиде българският министър-председател заяви, че преди да реши ще говори със службите по сигурността. „В последните дни службите работиха много активно, справиха се добре. Имаше казус, който беше решен, но по тези теми е хубаво изобщо да не се говори“, заяви още Борисов и отказа да даде подробности за въпросния „казус“. /Дневник/