Eдиният от заподозрените за атентата се предаде

Най-младият от тримата заподозрени за атентата срещу „Шарли ебдо“ се предаде на полицията. 18-годишният Хамид Мурад се предаде на полицията, съобщи Франс прес, позовавайки се на различни източници.

Останалите двама – родените в Париж в алжирско семейство братя с френско гражданство Саид Куаши (на 34 години) и Шериф Куаши (32 г.) – продължават да се издирват. Според запознат източник тази нощ са били задържани за разпит няколко души от обкръжението на братята.

Шериф е известен на антитерористичните служби джихадист, уточнява АФП. Полицията публикува снимки на двамата братя и призив за съдействие към очевидци на трагедията.

Предалият се на полицията 18-годишен Хамид Мурад, заподозрян в съпричастност към нападението на редакцията на в. „Шарли ебдо“, обаче може да има алиби, съобщи френската телевизия „и-Теле“, цитирана от ТАСС.

Според телевизията Мурад се е предал, за да заяви, че е невинен. Негови приятели твърдят, че в момента на атентата той се е намирал в училището си. Полицията проверява информацията.

Президентът Франсоа Оланд, дошъл на мястото на най-кървавия атентат във Франция в последните 50 години, нарече нападението „изключително варварски акт“, посочва Асошиейтед прес.

Франция повиши равнището на терористична заплаха до максимална степен и разположи над 800 допълнителни войници да охраняват офисите на медии, религиозни обекти, транспорта и други уязвими места.

Тежковъоръжена полицейска спецчаст беше изпратена в град Реймс да търси заподозрените. В Елисейския дворец днес е свикано извънредно съвещание на президента Оланд с ръководителите на ключовите силови ведомства. Във Франция е обявен тридневен траур, допълва ТАСС./БНР/