Идат стряскащи сметки за ток, предупреждават експерти

Хиляди абонати ще получат шокови сметки за ток този месец, прогнозират експерти. Причината е съвпадението на два неблагоприятни фактора.

evnТокът за населението поскъпна общо с 15% през миналата година, а в края на декември настъпи и рязко застудяване. Заради него потреблението на електроенергия в различни краища на страната скочи между 8 и 10,5%, пресмята „Преса“.

Натрупването на неблагоприятни фактори ще вдигне някои сметки за ток до 27% в сравнение с онези, които хората са получили през януари миналата година. Скокът ще се усети най-силно от абонатите, чиито електромери са били отчетени в дните между празниците.

Държавната компания „Електроенергиен системен оператор“ (ЕСО) обяви данни за натоварването на мощностите в периода между 24 и 31 декември. Потреблението на електроенергия през тези осем дни на 2013 г. е било 903,988 млн. киловатчаса, докато през същия период на миналата година то се е увеличило с 1,5% до 917,896 млн. Киловатчаса. Средната температура съответно е била плюс 2,7 градуса през 2013 и плюс 0,7 градуса през 2014.

От ЕСО уточняват, че сега по Коледа е било по-топло, отколкото през декември предишната година. Затова и потреблението е с 10,5% по-ниско. Със застудяването по Нова година, обаче, положението коренно се е променило. /Марица/