Американски военни са започнали да обучават иракските въоръжени сили в две бази в Ирак

Американски военни са започнали да обучават иракските въоръжени сили в две бази в Ирак като част от усилията им да създадат сили, които да предприемат офанзива срещу групировката Ислямска държава, предаде Ройтерс, като цитира съобщение на Пентагона.

islam2Около 320 военни от военноморските сили на САЩ обучават бойци от иракската седма дивизия във военновъздушната база Ай ал Асад в провинция Анбар.

Обучението е започнало още на 20 декември.Други 170 американски военнослужещи от първа пехотна
дивизия са започнали на 27 декември 6-седмично обучение на четири батальона на иракските сили за сигурност в Таджи северно от Багдад. САЩ имат около 2140 военни в Ирак към 4 януари и 800 от тях защитават американския персонал и американските обекти, а останалите 1340 са съветници и учители на иракските сили в борбата им с ИД. Американски военни ще обучават и иракски военни в базите в Ербил в Иракски Кюрдистан и в Бесмая, южно от Багдад. Същевременно иракският премиер Хайдер ал Абади призова племената в Ирак да се вдигнат на крак срещу ИД, предаде Франс прес.Призивът е знак, че Багдад придава важност на ролята на племената в битката с джихадистите./БТА/