Чичо Митко губи 458 бона в спор с община Пловдив

Фирмата на съпругата на Димитър Пейчев искаше парите за сечта по Марица

Бившият зам.-министър на земеделието в кабинета на НДСВ Димитър Пейчев загуби спора с общината за 458 000 лева за почистването на джунглата по река Марица в чертите на Пловдив.

Претенциите на фирма „Тракия РМ“ ЕООД, чийто собственик е съпругата на ексзам.-министъра Халина Пейчева, са отхвърлени с решение на Апелативен съд от 19 декември. Това съобщи шефът на правната дирекция в общината Илиан Иванов. Фирмата има право да обжалва пред ВКС.

Санитарната сеч по Марица, извършена преди четири години по поръчка на община Пловдив от „Тракия РМ“, се превърна в същинска сага с главен герой Димитър Пейчев, известен още с добродушния прякор чичо Митко. Реката приличаше на гора от дървета и храсти и имаше риск да прелее, както се случи през 2005 г. Тогавашният кмет Славчо Атанасов очакваше парите за почистването да бъдат преведени от републиканския бюджет като част от компенсациите за 100 000 тона софийски боклук, депониран на сметището край Цалапица.

Финансирането закъсня, въпреки че в „Тракия РМ“ започнаха да чистят коритото. Заради несигурното финансиране фирмата спря поръчката насред зимата и бившият зам.-министър предупреди, че ще съди общината.

След преговори общината пое за своя сметка ДДС-то, застраховките и осигуровките на работниците, а Пейчев склони да продължи поръчката, като оповести, че го прави с два банкови заема. През май 2011-а чистенето на петте километра от реката приключи./Марица/