Почина Джо Кокър

Джо Кокър

Легендарният певец Джо Кокър почина на 70-годишна възраст в Крофърд, Колорадо след като загуби битката с рака на белите дробове.

През продължилата близо 50 години кариера Кокър издаде 40 албума, като първият му хит е кавър на песента на Бийтълс  With A Little Help From My Friends. Неговият дует с Дженифър Уорнърс Up Where We Belong от филма „Офицер и джентълмен“ стана номер едно в класациите и спечели „Грами“ и „Оскар“.

Джо Кокър през 70-те

Миналата година той подобри собствените си рекорди в залите в Европа с албума си, който стана номер едно в Германия. Последният му концерт беше в Хамърсмит, Лондон през юни тази година. В България певецът е имал два големи концерта – през 1994 г. и 2011 г. Той е бил близък приятел с членовете на ливърпулската четворка и те често пускали новите си песни първо на него.

Пол МакКартни отдаде почит на Кокър и сподели: „Беше ми приятно, че той реши да направи кавър на нашата песен. Помня когато дойде с продуцента в студиото на на Савил Роуд и ни пусна записа. Направо ни отвя, той превърна песента в абсолютен химн на соул музиката за което винаги съм му бил благодарен. През годините той беше добър приятел и много се натъжих, когато чух, че е болен. Сега тъгата отново ме налегна след като разбрах, че си е отишъл от този свят.“

Джо Кокър е роден в Шефилд, Великобритания през 1944 г.
В началото на 90-те заедно с жена си Пам се мести да живее в градчето Крофърд, Колорадо в Щатите, което има само 500 жители. Там той си купува земя, на която построява имение, което нарича Ранчо „Бясното куче“. Кокър  и жена му учредяват фондация с която набират средства за хората и училището в градчето. Няколко години той върти и местното кафене, също с името „Бясното куче“.

Вчера негови приятели се събраха в местната радиостанция и пяха негови песни. Освен Пам, наследници на певеца са брат му, доведената му дъщеря и две внучета. Засега се планира скромно погребение само за близките.