Скандали в Народното събрание заради криминалните прояви на роми

Декларация на Патриотичния фронт, насочена срещу криминалните прояви на роми, предизвика спор в началото на пленарния ден. От ДПС определиха изказването като ксенофобско.

sybranie

Един от лидерите на Патриотичния фронт – Валери Симеонов, използва остър език, като припомни последните случаи на нападения на роми:

България е изправена пред пропастта на етническа криза. Два противоположни и взаимно изключващи се свята са един срещу друг в нашата измъчена родина. Светът на бедните, но плащащи своите сметки пенсионери, увисващи на самоделни примки по таваните от болести и безпаричие и светът на озверелите крадци и на силните безпаметно пияни след получаване на месечните детски и социални помощи. ПФ ще предприеме необходимите законодателни мерки за гарантиране на сигурността на държавните служители, както и за увеличаване на наказателната отговорност, в това число и лишаването от свобода на наглите закононарушители и на техните покровители.

В изказването на Валери Симеонов спомена и турския президент Реджеб Ердоган. Това, разбира се, предизвика ответната реакция на ДПС. Лютви Местан настоя Валери Симеонов да обясни дали останалите партии от мнозинството подкрепят тезата му.

Позволихте на един народен представител от тази висока трибуна да отправя ксенофобски генерализирани обвинения срещу цял един етнос. Питам, дали позициите на Валери Симеонов се споделят от коалиционните партньори на ПФ в лицето на АБВ, РБ и ГЕРБ и дали тези обидни квалификации по отношение на президента на Република Турция са позиция на министър-председателя, господин Бойко Борисов. Чакам отговорите, заяви Местан.

ДПС отговориха с декларация, в която припомниха, че има брутално уволнени държавни служители, симпатизанти на ДПС. И припомниха, че политическата чистка е част от ксенофобията на новата власт. От движението се зарекоха от следващата сряда да обявяват имената на уволняваните.

Депутатите спорят и по първата точка в дневния ред на Народното събрание. Това е новия закон за Сметната палата. Според БСП той гилотинира сегашното ръководство. И в серия процедурни хватки поискаха да поканят настоящото ръководство на Сметната палата, поискаха и пряко излъчване по националните радио и телевизия. Тези предложения не бяха приети и БСП напуснаха залата. /БНР/