България е изгубила над $25 млрд. от престъпност и корупция, твърди доклад

За 10 години в началото на века България е изгубила над 25 млрд. долара заради престъпност и корупция.

В периода 2003-2012 г. всяка година средно по 2.535 млрд. долара, придобити от незаконна дейност, са представлявали нелегалните финансови потоци в българската икономика.

Това поставя страната на 33-о място от общо 145 държави в класация, в която под №1 е „шампионът“ Китай, следван от Русия. Преди България само Полша е друга държава от ЕС по този показател (средно годишно по 5.312 млрд. долара, или 17-о място), а веднага след нас се нарежда Латвия (със средно 2.490 млрд. долара годишно).

Рекордните 991 милиарда долара нелегални финансови преводи и пари в брой са напуснали през 2012 г. десетки развиващи се и възникващи икономики в света Това е увеличение с почти 5% спрямо предходната година и ощетява най-вече някои от най-бедните райони на планетата.

Това се твърди в доклад на неправителствената организация за финансова прозрачност Global Financial Integrity (GFI), разпространен късно в понеделник. Процесът се е развивал по-бързо, отколкото е растяла световната икономика. Държавите от групата БРИКС са били сред водещите източници на изнасяне на средства, придобити от престъпна дейност или корупция.

Авторите от GFI изчисляват, че от малко над 150 държави по света между 2003 г. и 2012 г. са били незаконно изнесени близо 6.6 трилиона долара. Като се отчете инфлацията, темпото на растеж на този поток е бил 9.4% годишно.

Това са трилион долара, които можеха да помогнат на тези икономики, да създадат работни места и да стабилизират обществените бюджети.

Президентът на GFI Реймънд Бейкър казва, че оценките са доста сдържани и въпреки това сумата е над 10 пъти по-голяма от общия обем на чуждестранната помощ, получавана от тези държави. Според него процесът се развива с тревожни темпове, като се има предвид, че преди по-малко от година – през 2003 г., нелегалните финансови потоци са обхващали около 297 млрд. долара.

В продължение на десетилетие най-големите средства, придобити от сенчест бизнес, престъпност и корупция, са излизали от Китай, Русия, Мексико, Индия и Малайзия. /Дневник/