Росен Петров: Исках да изляза от сянката на скандала, която виси над „България без цензура“

Бившият телевизионен водещ и настоящ депутат Росен Петров, който вчера напусна партията „България без цензура“, заяви, че с това не търси скандал или „някаква балканска раздяла, характерна за разделите в „България без цензура“ (ББЦ).

rpetrov
Аз съм защитавал лидера Николай Бареков, той е защитавал мен, но просто искам да изляза от сянката на скандалите, която виси постоянно над ББЦ, обясни Петров в предаването „Неделя 150“ на БНР. Той уточни, както и снощи беше съобщено, че раздялата е по взаимна воля.

„Ние с Бареков просто сме различни хора, с различни виждания и мисля, че това е нормално в партия с такова име“, обясни Петров.

По-късно пред Нова телевизия Бареков обяви, че е предложил на Петров да напусне ръководството на партията, но той решил изобщо да я напусне. „Но у мен остава неговата чест – неговия кортик“, заключи Бареков.

Петров потвърди намерението си да остане част от парламентарната група „Български демократичен център“.

„В мотивите си за оставката аз не съм посочил причини единствено защото искам да избегна сценария, който до момента се осъществяваше винаги когато някой напусне „България без цензура“. А именно воденето на самоубийствени войни, заклеймяването с предателства, с продажби. Аз нямам никакви лоши чувства към г-н Бареков“, казва Росен Петров в интервю за „24 часа“.

Той разказва, че конкретният повод за оставката е натрупването на много случаи, при които той от медиите научава позицията на партията. „Последният случай беше, когато аз по националната телевизия (БНТ 1 – б.а.) говорех, че България се нуждае от стабилност и затова нямаме нужда от избори посред зима. В същото време г-н Бареков по една друга голяма телевизия обясняваше точно обратното“, посочва той.

Той дава приятелски съвет на партията да се сдобие с нова визия „както за себе си, така и за това, което представлява“.
Той и тук развива тезата си за сянката на постоянния скандал, като признава, че и той е участвал в такива скандали. „По принцип мисля, че присъствието в Народното събрание трябва да носи по-голяма нормалност, а не непременно натягане на напрежението, търсене на врагове и особено търсенето на врага с партиен билет“, допълва Петров.

По думите му пред Бареков има голямо бъдеще като евродепутат, за което допринесъл много и самият Петров.

На въпрос дали съжалява,  че е напуснал телевизията в името на политиката, той казва, че винаги го е привличала политиката. „Много пъти съм се опитвал да вкарам Слави в нея, но сега разбирам, че той е бил прав, когато си е останал с шоуто. Не съжалявам за това, че съм влязъл, но определено ми е мъчно за телевизията.“

Депутатът съобщава, че се готви да внесе два законопроекта – единият е в полза на военноинвалидите, които сега получават по 125 лева на месец, ходят всяка година на ТЕЛК, и другият е свързан с процента българска музика, който да излъчват радиата.

Петров разказва, че взел решението преди седмица и не го е обсъждал с Бареков. Бил на път да напусне още преди изборите заради отказа на ВМРО да се коалира с ББЦ. Защо не се е присъединил от самото начало към ВМРО Петров обяснява така: „Нека това остане наша малка тайна между мен и Краси Каракачанов. И до днес сме добри приятели с него.“

Росен Петров, който до началото на годината беше водещ на предаването „Нека говорят“ в ефира на Би Ти Ви, използва едно от предаванията да обяви, че се присъединява към партията на Бареков. Оттогава двамата демонстрираха голяма близост при работата си в партията.

Преди време партията напусна и Калина Крумова, която преди беше част от парламентарната група на „Атака“. След сформирането на 43-то Народно събрание Ана Баракова напусна парламентарната група на партията./Dnewnik/